Posted on: 22 kwietnia 2020 Posted by: Smaczek Comments: 0
Grill gazowy vs grill na węgiel

Nie wiele osób zdaje sobie sprawę, że początki grillowania mają dużo wspólnego z transportem morskim. Podobno w latach 50-tych XX wieku, niejaki George A. Stephen stworzył pierwszego grilla przecinając na pół metalową boję morską. Grill oczywiście był zasilany paliwem stałym. Jedno jest pewne, ten wynalazek zapoczątkował trwającą do dziś modę na amerykańskie barbecue.

Grillowanie na gazie też ma długą historię. Źródła donoszą, że pierwszy gazowy grill został opracowany w 1960 roku, przez dwóch Amerykanów, Williama G. Wepfera i Meltona Lancastera.

Przed nami cieplejsze dni i rośnie pokusa rozpoczęcia sezonu grillowego. Wielu z nas, zeszłoroczny sprzęt wyrzuciło na śmietnik na jesieni i stajemy znów przed wyborem… grill gazowy czy węglowy? Który jest lepszy? Czy grill gazowy faktycznie jest prosty w obsłudze? Jak te opcje wypadają cenowo?

Grill węglowy

Najbardziej rozpowszechniony w Polsce rodzaj grilla, wytwarzający potrzebne ciepło przez spalanie węgla drzewnego lub brykietu – grill węglowy. Znamy go chyba wszyscy. Jest częstym gościem w ogrodach, na działkach, przy jeziorze… spora część z nas nie wyobraża sobie urlopu bez grilla.

Występuje w wariancie otwartym i z pokrywą osłaniającą od wiatru. Może być mały i przenośny, ale też masywny, stacjonarny. Wybór mamy ogromny. Jestem w stanie się założyć, że doświadczony Pan domu miał w swojej karierze przynajmniej kilka (jak nie kilkanaście!) różnych modeli.

Grill węglowy
Typowy grill węglowy, jaki znamy wszyscy 🙂
Grill gazowy
Grill gazowy

Grill gazowy

Niepopularny, duży, drogi, a jedzenie nie smakuje jak ze “zwykłego” grilla. To pierwsze opinie z jakimi spotykam się rozmawiając z moimi znajomymi o grillu gazowym. Sam taki sprzęt posiadam, więc często odpowiadam na te pytania i wątpliwości.

Grill gazowy działa na identycznej zasadzie jak węglowy, podgrzewając od dołu dania umieszczone na ruszcie. Jedyna fundamentalna różnica to paliwo. Tu używamy gazu najczęściej propanu lub mieszanki propanu i butanu. Czasem jest to gaz ziemny.

Dostępnych wersji jest wiele, a wyróżniają się głównie ilością palników do grillowania (co ma wpływ na wielkość urządzenia), jakością wykonania i akcesoriami.

Grill węglowy czy gazowy – różnice i podobieństwa w grillowaniu

Wybierając większość urządzeń, można posługiwać się sercem lub rozumem. Serce każdy ma swoje, więc reszta mojej opinii będzie adresować sferę rozumu. Przeprowadźmy semi-profesjonalną analizę różnic i podobieństw.

Prostota przygotowywania posiłków

Grilowanie na węglu zaczynamy od rozpalenia grilla, czyli węgiel, rozpałka, zapałka i od 5 do 15 minut dmuchania i czekania. Później tylko wrzucamy mięso czy warzywa na ruszt i gotowe.

Rozpalanie grilla gazowego ogranicza się do przekręcenia zaworu butli gazowej i kilku pokręteł regulacji przy palnikach gazowych. To ogromna zaleta i sprawia, że grill już po kilku minutach jest gotowy do przygotowywania posiłku. Łatwiejsza jest też kontrola temperatury, co sprawia

Cena grillowania

Grille gazowe są droższe w zakupie. Tu musisz przygotować się na wydatek minimum 1000 zł. W porównaniu do grilla węglowego to znacząco więcej. Oczywiście marketowa oferta jest szeroka i pewnie będziesz w stanie dostać grilla poniżej tej kwoty, ale tego nie polecam. Lepiej zdecydować się na markowy sprzęt, ze względu na jakość i późniejsze oszczędności. Są one związane z paliwem.

Koszt 11 kilogramowej butli z gazem to wydatek około 100-150 złotych, powinna ona starczyć na cały sezon grillowania co weekend (dla grilla dwupalnikowego). Worek węgla czy brykietu kosztuje nas około 20 zł i starcza przeciętnie na jeden raz… no może trochę więcej. Oznacza to, że po około 7 użyciach grilla zaczynasz oszczędzać. A do tego jeszcze podpałki i nieprzyjemne niespodzianki w postaci wilgoci, która często zmniejsza efektywność palenia się węgla.

Utrzymanie czystości grilla

Grill węglowy to ciągłe czyszczenie popiołu, starych i ociekających tłuszczem pozostałości niedopalonego węgla. Ten aspekt w gazowym odpowiedniku nie istnieje. Gaz pali się “czysto” i nie zostawia zbyt dużo brudu. Grille gazowe często mają żeliwny ruszt, który bez obaw można czyścić drucianą szczotką. Emaliowane, metalowe ruszty większości grilli węglowych mogą takie traktowanie przypłacić… życiem.

Temperatura grillowania

Węgiel dostarcza więcej ciepła niż gaz. To jeden z powodów dla których rzadko spotykamy grille gazowe bez pokryw. Z drugiej strony łatwiej jest kontrolować temperaturę na grillu gazowym, niż na jego gazowym odpowiedniku. Wystarczy przekręcić pokrętło.

Mobilność grilla

Grille gazowe są z reguły duże i ciężkie. Utrudnia to ich przenoszenie i wymusza na właścicielu wygospodarowanie odpowiedniego miejsca w ogrodzie czy na tarasie. Grill węglowy potrafi być bardzo lekki, niewielki i jest częstym towarzyszem na biwakach, pod namiotem czy nad jeziorem.

Oczywiście tutaj dużo zależy od modelu, który wybierzesz. Są dostępne mobilne grille gazowe oraz bardzo ciężkie węglowe!

Moja opinia – grill gazowy czy węglowy?

Dla mnie odpowiedź jest jedna. Grill gazowy! Uwielbiam to, że mój sprzęt jest zawsze gotowy do użycia. Nawet jak na dworze jest 10 stopni, szybko go odpalam i w kilka minut mam profesjonalnie przyrządzonego steka czy faszerowaną paprykę.

PS.: Widzę dużo podobnych opinii, w różnych miejscach internetu. Ostatnio podobny artykuł pojawił się także na zaprzyjaźnionym blogu Magdy. Polecam! 🙂

Leave a Comment