Posted on: 26 marca 2020 Posted by: Smaczek Comments: 0
zapiekanka z cukinii przepis

Bretońska zapiekanka z cukinii to alternatywa dla popularnej zapiekanki ziemniaczanej. Potrawa wywodzi się z Francji, a dokładniej z jednej z jej krain, najbardziej wysuniętych na zachód – Bretanii. W kuchni bretońskiej królują warzywa, to właśnie ten region jest największym ich producentem we Francji. Najpopularniejsza jest biała fasola, ale poniżej znajdziesz przepis na pyszną zapiekankę z cukinii

Składniki

1kg cukinii (najlepiej młodej, jeśli będzie przerośnięta potrzeba będzie ok 2kg)
4 jajka
2 średnie cebule
pęczek natki pietruszki
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
2 łyżki tartego parmezanu
sól i pieprz do smaku

Przepis

Obierz cukinie w kostkę, jeśli jest przerośnięta usuń środki z pestkami, a następnie posól ją i przykryj talerzykiem przyciśniętym czymś ciężkim. Gdy zobaczysz, że puściła sok, oznaczać będzie, że jest gotowa do dalszego działania. Odcedź i zmiksuj z łyżką masła. Kolejny krok to obranie, posiekanie i zeszklenie cebuli na oleju. Następnie roztrzep jajka, połącz z cebulą, masą z cukinii, posiekaną natką pietruszki i dokładnie wymieszaj. Dodaj trochę soli i pieprzu.

Do zapieczenia potrzebne będzie naczynie żaroodporne. Posmaruj je masłem, a wlej masę. Całość posyp startym parmezanem i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Po upływie 30 minut powinna być gotowa.

Smacznego!

Leave a Comment