
Karp kojarzy się przede wszystkim z wigilijnym stołem i jest jedną z tych potraw, bez których Boże Narodzenie mogłoby się nie udać. Dziś przepis na cudownego karpia gotowanego w śmietanie, z cebulą i natką pietruszki. Zdrowa i pyszna potrawa, która przedstawia tę rybę w nieco innych smakach.
Składniki:
1kg karpia (trochę więcej jeśli kupujesz całą rybę)
3 cebule,
6 łyżek masła,
2 szklanki śmietanki,
2 płaskie łyżki mąki,
natka pietruszki (lub koperek),
sól,
liść laurowy
Przepis na karpia gotowanego w śmietanie
Karpia spraw i wyfiletuj. Pokrój na kawałki, lekko posól i ułóż w płaskim garnku. Dodaj liść laurowy, trzy łyżki masła oraz trzy, drobno posiekane cebule. Zalej dwiema szklankami śmietanki (12% lub 18%) i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut. Mieszaj co jakiś czas. Z dwóch płaskich łyżek mąki i trzech łyżek masła przygotuj złotą zasmażkę. Rozmieszaj ją z częścią schłodzonego sosy śmietanowego, który powstał podczas gotowania i dodaj do ryby. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Rybę wyłóż na półmisek i polej sosem.
Smacznego!