Posted on: 26 marca 2020 Posted by: Smaczek Comments: 0
Przepis na kotlety schabowe

Kotlet schabowy to klasyczna wizytówka kuchni polskiej. Ten smak zna chyba każdy, kto był „u cioci na imieninach”. Poniżej bardzo klasyczny i zarazem tradycyjny przepis na dobre schabowe.

Składniki na 2 kotlety schabowe:

2 plastry schabu (najlepiej o grubości około 1 cm),
1 jajko,
2 łyżki tartej bułki,
2 łyżki mąki,
sól, pieprz,
olej rzepakowy.

Przepis – kotlet schabowy

Rozbij plastry mięsa tłuczkiem i posyp każdy solą i pieprzem z oby stron. Na trzech głębszych talerzach przygotuj elementy panierki, czyli mąka, roztrzepane jajko oraz tartą bułkę. Do jajka możesz dodać niewielką ilość soli oraz pieprzu.

Rozgrzej sporą ilość oleju na patelni (ilość tłuszczu nie może być zbyt duża, ważne aby kotlet po położeniu na patelni nie był przykryty tłuszczem). Rozbitego uprzednio kotleta obtaczamy w mące, moczymy w jajku, a na końcu w tartej bułce. Od razu kładziemy na dobrze rozgrzany olej. Smażymy z obu stron do zarumienienia.

Klasycznie, kotlety schabowe podaje się z gotowanymi ziemniakami… Smacznego!

Leave a Comment