Posted on: 26 marca 2020 Posted by: Smaczek Comments: 0
kurczak curry

Jedna z moich ulubionych potraw to kurczak curry, którego robi mój tata. Kurczak jest sycący, aromatyczny i absolutnie przepyszny! Używa się do niego całych udek i/lub skrzydełek, a nie tylko piersi z kurczaka. Podać można z ryżem, ale mi najlepiej smakuje ze świeżym i chrupiącym chlebem.

Składniki

12 skrzydełek lub 4 udka
1/2 szklanki oleju
4 średnie cebule
puszka krojonych pomidorów
2 szklanki wody
4 łyżki koncentratu pomidorowego
szczypta soli i pieprzu
1 łyżka curry

Przepis kurczak curry

Cebulkę zeszklij na oleju i włóż do dużego garnka. Dodaj kurczaka, pomidory, koncentrat i wodę. Wszystko duś na wolnym ogniu, gdy kurczak będzie prawie gotowy dodaj sól, pieprz i łyżkę curry. Duś dalej, aż kurczak zacznie się rozpadać. Najlepiej smakuje, gdy przestoi kilka godzin i zostanie podgrzany.

Smacznego!

Leave a Comment