Posted on: 25 czerwca 2020 Posted by: Smaczek Comments: 0
domowy makaron - przepis

Domowy makaron musi być na święta, do rosołu u babci i w każdym tradycyjnym polskim domu… włoskim pewnie też. To tylko cztery składniki – mąka, jajko, olej i sól. Nie ukrywam, że po robocie może być bałagan, ale przygotowanie wcale nie jest trudne. Spróbuj poniższego przepisu, a nie pożałujesz.

Składniki na domowy makaron

  • 200g mąki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • łyżka oleju
  • sól

Przepis na tradycyjny makaron domowy

Przesiej mąkę na stolnicę, uformuj z niej kopczyk. Zrób w nim
zagłębienie i wbij w nie jajko. Dodaj żółtko, szczyptę soli i 3-4 łyżki
wody. Następnie posiekaj składniki nożem. Ciasto zagnieć i wyrabiaj je przez około 10 minut. Następnie podziel na 4 części i rozwałkuj każdą na stolnicy. Pamiętaj, aby stolnicę i wałek opruszyć mąką.

Rozwałkowane ciasto zwiń w rulony i pokrój na cienkie plasterki. Do pocięcia ciasta możesz wykorzystać maszynkę do makaronu. Powstałe w ten sposób kluseczki rozłóż na stolnicy, aby się przesuszyły.

Zagotuj około 3 litrów osolonej wody razem z 1 łyżką oleju. Gdy
woda zawrze, wsypyw partiami makaron, tak aby woda stale
wrzała. Mieszaj makaron w wodzie i gotuj 4-8 minut zależnie od
grubości makaronu. Ugotowany makaron nie powinien być ani
surowy, ani rozgotowany. Ugotowany makaron odcedź i podawaj .

Łazanki – prosty sposób na inny makaron

Innym rodzajem makaronu, który możesz przygotować samodzielnie są łazanki. W polskiej kuchni wykorzystuje się je zarówno do zup, ale równie często są podawane z kapustą, grzybami czy mięsem.

Łazanki przygotujesz tnąc ciasto makaronowe w inny sposób. Po rozwałkowaniu należy je pociąć na pasy szerokości 2 cm, następnie na romby lub kwadraty i dalej postępować tak jak z makaronem.

Ten domowy makaron idealnie pasuje do tradycyjnego polskiego rosołu, sprawdź! 🙂


Leave a Comment