
Domowy makaron musi być na święta, do rosołu u babci i w każdym tradycyjnym polskim domu… włoskim pewnie też. To tylko cztery składniki – mąka, jajko, olej i sól. Nie ukrywam, że po robocie może być bałagan, ale przygotowanie wcale nie jest trudne. Spróbuj poniższego przepisu, a nie pożałujesz.
Składniki na domowy makaron
- 200g mąki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- łyżka oleju
- sól
Przepis na tradycyjny makaron domowy
Przesiej mąkę na stolnicę, uformuj z niej kopczyk. Zrób w nim
zagłębienie i wbij w nie jajko. Dodaj żółtko, szczyptę soli i 3-4 łyżki
wody. Następnie posiekaj składniki nożem. Ciasto zagnieć i wyrabiaj je przez około 10 minut. Następnie podziel na 4 części i rozwałkuj każdą na stolnicy. Pamiętaj, aby stolnicę i wałek opruszyć mąką.
Rozwałkowane ciasto zwiń w rulony i pokrój na cienkie plasterki. Do pocięcia ciasta możesz wykorzystać maszynkę do makaronu. Powstałe w ten sposób kluseczki rozłóż na stolnicy, aby się przesuszyły.
Zagotuj około 3 litrów osolonej wody razem z 1 łyżką oleju. Gdy
woda zawrze, wsypyw partiami makaron, tak aby woda stale
wrzała. Mieszaj makaron w wodzie i gotuj 4-8 minut zależnie od
grubości makaronu. Ugotowany makaron nie powinien być ani
surowy, ani rozgotowany. Ugotowany makaron odcedź i podawaj .
Łazanki – prosty sposób na inny makaron
Innym rodzajem makaronu, który możesz przygotować samodzielnie są łazanki. W polskiej kuchni wykorzystuje się je zarówno do zup, ale równie często są podawane z kapustą, grzybami czy mięsem.
Łazanki przygotujesz tnąc ciasto makaronowe w inny sposób. Po rozwałkowaniu należy je pociąć na pasy szerokości 2 cm, następnie na romby lub kwadraty i dalej postępować tak jak z makaronem.
Ten domowy makaron idealnie pasuje do tradycyjnego polskiego rosołu, sprawdź! 🙂