
Dynia nie boi się ekstremalnych połączeń. Możesz ją zestawić z makaronem, oscypkiem i dodatkiem oliwek. Danie jest wyborne, chociaż na pierwszy rzut oka może wydawać się nieco dziwne.
Zacznij od ugotowania makaronu (proponuję tagiatelle lub pappardelle) w wersji al dente. Przepis jest prosty i szybki, więc musisz to zrobić aby zająć się resztą.
Składniki
500g makaronu
350g dyni
100g prawdziwego oscypka
130g oliwek (najlepiej czarnych)
15-20 ml oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku
szczypiorek
Przepis na makaron z dynią
Dynię pokrój w niewielkie pałeczki i smaż w głębokim tłuszczu do momentu, gdy się zarumieni. Rozgrzej oliwę i podsmaż na niej czosnek pokrojony w kosteczkę. Pokrój drobno szczypiorek i oliwki, a oscypki zetrzyj na najmniejszych oczkach tarki.
Dynię, czosnek, oliwki i szczypiorek wymieszaj z makaronem i przełóż na talerze. Każą porcję posyp obficie oscypkiem.
Smacznego!