Posted on: 3 kwietnia 2020 Posted by: Smaczek Comments: 0
Przepis na naleśniki

Smak naleśników mojej mamy… takich wspomnień się nie zapomina! Z jednej strony ulubiona potrawa dzieci, z drugiej – bardzo uniwersalne danie o wielu odsłonach. Poniżej znajdziesz podstawowy przepis na naleśniki, który może być bazą do przesmacznych eksperymentów. Możesz zjeść je na słodko lub przygotować w wersji wytrawnej.

Naleśniki – prosta potrawa czy szczyt kunsztu?

Bardzo często naleśniki traktowane są po macoszemu. Bo co właściwie może pójść nie tak? Okazuje się jednak, nie każdy jest w stanie przygotować perfekcyjne, chrupiące naleśniki. Ważne, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, liczy się także gęstość ciasta i odpowiednia patelnia.

Trzeba przyznać, że perfekcyjnie usmażone naleśniki są świetną bazą wielu potraw. Możemy podać je na śniadanie w wersji słodkiej, a także na obiad – z dodatkiem warzyw lub mięsa. Bez względu na to, jaką opcję wybierzemy, naleśniki mogą uratować nas z każdej opresji!

Jak zatem zrobić naleśniki? Jakich produktów potrzebujemy i jak je smażyć? Mamy kilka wskazówek!

Składniki na naleśniki

Zanim zabierzemy się za przygotowanie cienkich i chrupiących naleśników, warto przygotować niezbędne składniki.

Lista produktów:

  • 3 jajka,
  • 1,5 szklanki mleka (najlepiej 1,5% tłuszczu, może być bez laktozy),
  • 1 szklanka wody (może być gazowana),
  • około 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • odrobina soli,
  • olej roślinny,
  • (sekretny składnik)

Przepis na naleśniki

Do miski wbij 3 jajka i dokładnie wymieszaj, dosypując szczyptę soli. Dodaj 1,5 szklanki mleka oraz szklankę wody, odrobinę oleju (około łyżki) i znowu wymieszaj. Możesz w tym celu użyć trzepaczki lub miksera. Ja zdecydowanie polecam ten drugi sposób – głównie ze względu na mąkę, którą teraz należy dodawać stopniowo do ciasta. To bardzo ważne, by ciasto na naleśniki było jedwabiste, najgorszą rzeczą w naleśnikach są grudki. Ważna jest również jego gęstość, ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietanki.

Przed smażeniem naleśników ciasto powinno odstać chwilkę w temperaturze pokojowej. W tym czasie rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Następnie, wlej i rozprowadź po całej patelni ciasto naleśnikowe. Usmaż z obu stron – nie zajmie Ci to więcej, niż 2 minutki.

Smacznego!

P.S: W ramach specjalnego bonusa tu znajdziesz przepis na przepyszne naleśniki z serem 😉

Sekretny składnik ciasta naleśnikowego

Moje wspomnienie z dzieciństwa, to smak naleśników mojej mamy. Zawsze dodawała nieco aromatu wanilii. Czasy były takie, że o prawdziwej wanilii można było jedynie pomarzyć!

Możesz dodać, więc do naleśników nieco aromatu lub zastąpić go prawdziwą wanilią. Jak to zrobić? Należy dodać pestki, wyskrobane nożem, z wnętrza prawdziwej laski wanilii.

Innym sposobem jest dodanie cukru wanilinowego. Mojej rodzinie smakuje, ale dla mnie to już nie to samo 🙂

Z czym jeść naleśniki, czyli dodatki na słodko

Najpopularniejszym sposobem serwowania naleśników jest podanie ich ze słodkimi dodatkami:

  • nutella (hit absolutny!);
  • dżem (tradycyjnie truskawkowy, ale pasuje dosłownie każdy… najlepiej zrobiony w domu);
  • cukier puder;
  • biały ser, cukier i żółtko jajka (naleśniki składamy i jeszcze raz podsmażamy na patelni).

Niestandardowe słodkie dodatki

Poza typowymi dodatkami na słodko, do naleśników możesz dodać także:

  • syrop klonowy;
  • sos waniliowy;
  • masło orzechowe z dżemem truskawkowym;
  • świeże owoce sezonowe.

Naleśniki nie wychodzą – co zrobić?

Naleśniki są za grube

Jeśli po ściągnięciu z patelni pierwszego naleśnika widzisz, że jest zbyt gruby możesz zrobić dwie rzeczy: nalać na patelnie mniej ciasta naleśnikowego lub rozcieńczyć ciasto mlekiem (rób to stopniowo i sprawdzaj konsystencję).

Naleśniki szybko się przypalają

Zmniejsz ogień pod patelnią, lepiej smażyć trochę dłużej na mniejszym ogniu. Inną przyczyną jest dodanie do ciasta naleśnikowego cukru. Sprawia on, że naleśniki zdecydowanie częściej się przypalają. Pamiętaj więc, by smażyć je na mniejszym ogniu i bez dodatku cukru.

Dziurawe naleśniki – co zrobić, gdy po usmażeniu placki mają małe dziurki

Przyczyną mogą być zbyt mocno ubite jajka, a co za tym idzie -cCiasto jest zbyt napowietrzone. Rozwiązania są dwa: rozrób więcej ciasta (dodaj mąki i mleka) lub poczekaj parę minut aż ciasto “opadnie”, uwalniając bąble.

Leave a Comment