Posted on: 9 lipca 2020 Posted by: Smaczek Comments: 0
Pierogi z mięsem przepis

Pierogi z mięsem to kolejna klasyczna polska potrawa, na którą przepis podajemy na przeSmacznie.pl. Znane na całym świecie polskie pierogi mają swoje tajemnice. Ich prawdziwym sekretem jest cienkie ciasto. Dziś opisujemy jak w prosty sposób przygotować przepyszny farsz z upieczonej cielęciny oraz ciasto, które nie rozpadnie się podczas gotowania nawet gdy cienko je rozwałkujesz.

Składniki na pierogi z mięsem

Ciasto na pierogi

  • 350 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 125 ml letniej wody
  • sól

Farsz do pierogów

  • 400 g upieczonej cielęciny
  • 1 cebula
  • 100 g tłuszczu od szynki lub słoniny
  • 3 łyżki sosu z pieczenia cielęciny
  • 3 łyżki tartej bułki
  • sól, pieprz

Przepis na pierogi z mięsem

Zacznijmy farszu na pierogi

Tłuszcz lub słoninę opłucz, posiekaj i wrzuć na patelnię. Zrób skwarki i odłóż, a na wytopionym tłuszczu przesmaż obraną, opłukaną i
posiekaną cebulę. Zmiel w maszynce mięso i cebulę. Dodaj tartą bułkę, sos z
pieczenia, dopraw farsz solą oraz pieprzem. Wymieszaj wszystko dokładnie w misce.

Przygotowanie ciasta na pierogi

Mąkę przesiej na stolnicę i dodaj szczyptę soli oraz jajko. Zacznij mocno wyrabiać ciasto i podlewaj powoli wodą. Gdy ciasto stanie się lśniące i elastyczne, podziel je na 3-4 części i przykryj ściereczką, aby nie wysychało. Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkuj pierwszy kawałek ciasta na grubość około 2 mm. Pamiętaj, że ciasto na pierogi nie może być za grube. Szklaną lub foremką wykrój krążki o średnicy około 7cm. Z kolejnymi porcjami ciasta postępuj podobnie. Do dalszej części potrzebujesz farszu.

Na krążki wycięte z rozwałkowanego ciasta nałóż po 1 łyżeczce
farszu. Krążki złóż na pół i zlep brzegi pierogów. Wymaga to trochę wprawy, ale nie jest specjalnie trudne.

Zlepione pierogi wrzuć na gotującą się, osoloną wodę. Gdy wypłyną gotuj je jeszcze 2-3 minuty. Wyjmij je ostrożnie łyżką cedzakową.

Podawaj ze skwarkami, możesz też polać je masłem lub zaserwować z sosem grzybowym.

Jakie mięso na pierogi?

W przepisie powyżej podaje przykład z pieczoną cielęciną. Nie jest to jedyne mięso, którego możesz użyć do wyrobu pierogów.

  • Klasyczny przepis na pierogi zawiera farsz z gotowanego mięsa, najczęściej wołowego.
  • Na farsz świetnie nadaje się także mięso gotowane w rosole (przepis na rosół z kury) lub gotowane mięso z kaczki.
  • Mięso wieprzowe także ma swoich zwolenników. Jest jednak stosunkowo tłuste i przygotowany z niego farsz na pierogi ma charakterystyczny posmak, który nie każdemu przypadnie do gustu.

Leave a Comment