Posted on: 23 kwietnia 2020 Posted by: Smaczek Comments: 0
Przepis na burgery z grilla

Niezwykła kanapka, typowy fast food, ulubiona potrawa ameryki, dziś przepis na hamburgery. Będziemy grillować i w domowym zaciszu przygotujemy danie o bogatym smaku mięsa, świeżych warzyw oraz majonezowego sosu. Na samą myśl głodnieję.

Składniki na burgera

1 kg mielonej wołowiny
3 łyżki sosu z bbq
1 średnia cebula (posiekana na małe kawałki)
2 ząbki czosnku (wyciśnięte i drobno posiekane)
1 łyżka soli
1 łyżka czarnego pieprzu

Składniki na całą kanapkę

12 bułek
musztarda Dijon
Ketchup
Majonez
400 g pomidorów (pokrojonych w krążki)
3 duże cebule (pokrojone w pierścienie)
1 duża główka sałaty (umyta i oddzielona)
12 plasterków żółtego sera

Przepis na klasyczne burgery

Do dużej miski włóż mieloną wołowinę, posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pieprz, sól oraz sos barbecue. Całość dobrze wymieszaj, sos musi równomiernie wymieszać się z wołowiną.

Uformuj w dłoniach kulki mięsa a następnie spłaszcz, aby uzyskać okrągły kształt. Ich wielkość dopasuj do rozmiaru bułki. Możesz wykorzystać do tego specjalną praskę do hamburgerów.

Rozgrzej grilla do maksymalnej temperatury, a w tym czasie zrobimy sos hamburgerowy. Włóż do miski 5-7 łyżek majonezu, 2-3 łyżki ketchupu oraz 2-3 łyżeczki musztardy Dijon. Wymieszaj. Możesz zaostrzyć smak sosem tabasco.

Połóż burgery na bardzo gorącego grilla. Grilluj około 10-13 minut na jednej stronie. Pamiętaj, że burgera możesz obrócić tylko raz. W innym przypadku może się rozpaść. Przewróć burgera używając płaskiej, metalowej szpatułki, a następnie połóż na wierzchu kawałek żółtego sera. Wtedy lekko się roztopi.

Podgrzej bułki na grillu nie dłużej niż 2-3 minuty. Posmaruj sosem. Na bułce ułóż gorące mięso, dodaj sałatę, plaster pomidora i cebulę. Górną część bułki też posmaruj sosem i złóż w kanapkę.

Twój hamburger gotowy. Smacznego!

Leave a Comment