Posted on: 6 kwietnia 2020 Posted by: Smaczek Comments: 0
muffiny przepis

Muffinki to szczególny rodzaj babeczek, bardzo popularny w USA, Kanadzie, a ostatnio także w Polsce. Rodzajów muffinów jest bardzo dużo, słodkie, wytrawne, na ostro… ale podstawowy, bazowy przepis jest niezwykle prosty!

Składniki – przepis podstawowy

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki cukru brązowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego,
  • 2 jajka,
  • 3 duże banany,
  • czekolada.

Podstawowy przepis na muffinki

To będzie proste… suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, posiekaną czekoladę) wrzucasz do dużej miski i dokładnie mieszasz. Mokre (starte banany, jajka, olej) wrzucasz do drugiej miski i dokładnie mieszasz.

Następnie dodaj mokre składniki do suchych składników oraz mało dokładnie wymieszaj. Nie musisz otrzymać jednolitej masy, wystarczy aby nie było na dnie suchej mąki. Jeśli ciasto wyjdzie bardzo suche (nie będziesz mógł go wymieszać) możesz dodać odrobinę mleka.

Całość przełóż do specjalnej formy do muffinek (gdzie wcześniej umieściłeś papilotki) lub silikonowych foremek. Całość powinna się piec przez 20 minut w temperaturze 200 stopni (najlepiej z termoobiegiem).

Smacznego!

Modyfikacje przepisu na muffinki

Powyższy przepis jest fantastyczną bazą dla wszelkiego typu słodkich wariacji. Obok czekolady możesz dodać posiekane migdały, orzechy, rodzynki, posiekane suszone morele czy żurawinę. Zamiast siekania czekolady możesz pokroić ją na większe kawałki i wetknąć w wypełnioną papilotkę tuż przed wstawieniem ciasta do piekarnika. Możesz wykorzystać gorzką czekoladę, muffiny z pewnością będą “zdrowsze” ;-). Jeśli nie masz bananów możesz zastąpić je jabłkiem, gruszką lub kombinacją tych owoców. Dzięki temu każde muffiny zrobione przez Ciebie będą wyjątkowe!

Przed włożeniem ciasta do papilotek, połowę możesz odlać do drugiej miski i zmieszać z 3-4 łyżeczkami kakao. Wlewając do jednej papilotki dwa kolory ciasta uzyskasz ciekawe efekty samych muffinów.

Jeśli Twoje owoce są bardzo słodkie (np.: korzystasz z przejrzałych bananów) możesz ograniczyć ilość cukru, nawet o połowę.

Muffiny mogą być też zdrowe! Kliknij tutaj, a znajdziesz dodatkowy przepis na mniej kaloryczną wersję 🙂

Leave a Comment