Posted on: 6 kwietnia 2020 Posted by: Smaczek Comments: 0
Przepis na zdrowe muffiny

Muffiny są bardzo różnorodne. Zwykle podawane na słodko i z kalorycznymi ozdobami. Dziś zdrowszy przepis, z mniejszą zawartością tłuszczu i cukru. Moim zdaniem są nawet lepsze niż w wersji podstawowej!

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (możesz wykorzystać pół na pół z mąką razową),
  • 0,5 szklanki brązowego cukru (jeśli używasz zwykłego to nawet mniej),
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • około 1 łyżeczki soli,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3 jabłka,
  • posiekane orzechy, migdały i rodzynki.

Przepis na zdrowsze muffinki

Tak jak w przepisie podstawowym, wymieszaj suche składniki w jednej misce. Wymieszaj mokre składniki w drugiej misce (tak, jabłka zetrzyj na tarce). Połącz składniki i nałóż do przygotowanych papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Tu odradzam stosowanie silikonowych foremek. Brak tłuszczu w przepisie sprawi, że trudno będzie wyjąć muffiny z takich foremek.

Piecz około 15 minut w temperaturze 200-200 stopni Celsjusza.

Smacznego!

P.S. Jeśli chcesz poznać podstawowy przepis na muffiny, zapraszam tutaj!

Leave a Comment