Posted on: 26 marca 2020 Posted by: Smaczek Comments: 0
przepis na naleśniki z serem

Pamiętasz smak naleśników, które o poranku smażyła Twoja mama? Dobrze wraca się do smaków dzieciństwa. W najbardziej klasycznej wersji, tej tkwiącej w naszej pamięci… naleśniki z serem lub dżemem. Dziś robimy je z nutellą, masą krówkową, owocami i bitą śmietaną. Danie bardzo proste i smaczne.

Składniki na naleśniki:

ok. 2 szklanek mąki pszennej
0,5 litra mleka
2 jajka
Cukier waniliowy
Zapach waniliowy
Olej słonecznikowy
Sól

Składniki na masę serową:

1/2 kg białego półtłustego sera,
1 żółtko
2 łyżki cukru
Cukier waniliowy

Przepis na ciasto naleśnikowe.


Wlej do miski pół litra mleka (możesz spróbować też wersji: szklanka mleka i szklanka zimnej wody). Wbij 2 jajka i wsyp pół opakowania cukru waniliowego oraz szczyptę soli. Cukier, poza leciutkim posmakiem wanilii, spowoduje że naleśniki łatwo się zarumienią przy smażeniu. Wszystko dokładnie wymieszaj. Zacznij stopniowo dodawać mąkę stale mieszając. Możesz użyć miksera lub zwykłej kuchennej trzepaczki.
Ciasto powinno mieć lekko gęstą, kremową konsystencję. Im gęstsze zrobisz ciasto, tym grubsze wyjdą naleśniki. Na końcu dodaj kilka kropel zapachu waniliowego. Możesz także dolać troszkę oleju, aby naleśniki lepiej się smażyły.

Rozgrzej płaską patelnię na średnim ogniu. Wlej chochlą ciasto i rozprowadź tak, by przykryło dno. Smaż z dwóch stron do zarumienienia ciasta.

Przepis na masę serową


Rozgnieć ser w miseczce, dodając żółtko i łyżeczkę cukru waniliowego. Masa nie powinna być zbyt płynna, ale ser nie może się „sypać”.

Nałóż ser na placki naleśnikowe i złóż „na cztery” lub zwiń w rurkę. Jeszcze raz wrzuć naleśniki na patelnię i przesmaż aż skórka nabierze chrupkości. Podawaj ze śmietaną, jogurtem naturalnym i z cukrem.

Smacznego!

Leave a Comment