Posted on: 26 marca 2020 Posted by: Smaczek Comments: 0
domowy keczup

Domowy keczup? Tak, domowy keczup! Pomidorowy, aromatyczny, z dodatkiem ulubionych przypraw, bez konserwantów. Po prostu pyszny!

Można kupić dobry keczup w sklepie, można też zrobić taki w domu. Oczywiście jest dosyć czasochłonny, bo pracy niewiele. Potrzeba mnóstwo pomidorów, trochę ziół i przypraw, spory garnek oraz sitko. Podaję proporcje dla 1,5kg pomidorów, z których wyjdą dwa słoiczki.

Składniki

1,5kg pomidorów (najlepiej dojrzałych)
1/4 szklanki cukru
1/8 szklanki octu
4 liście laurowe
4-5 kuleczek ziela angielskiego
1 łyżeczka ostrej papryki (jeśli lubisz ostry keczup dodaj także trochę tabasco)
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 ząbki przeciśniętego czosnku
2 goździki
2 cebule pokrojone w kostkę
pół łyżeczki gorczycy
pieprz i sól do smaku

Przepis na domowy keczup

Przygotuj duży garnek, w którym będziesz gotować keczup. Pomidory możesz najpierw naciąć, sparzyć gorącą wodą i zdjąć z nich skórkę, po czym pokroić i wrzucić do garnka. Można także dodać takie ze skórką, ale potem konieczne jest użycie sitka, aby ją oddzielić od keczupu. Do garnka wrzuć wszystkie wymienione składniki i gotujemy na wolnym ogniu ok 2h. Od czasu do czasu mieszając, aby pomidory nie przywarły.

I tu następuje najbardziej pracochłonny etap, czyli przecieranie przez sitko. Najlepiej wlewać po trochu i przecierać – będzie szybciej. Jeśli lubisz keczup z ziołami dodaj na przykład oregano i bazylię Gotowy przecier gotuj jeszcze ok 2h na wolnym ogniu, wyłącz gdy konsystencja będzie satysfakcjonująca. Ja preferuję dosyć gęsty, więc barwa przypomina suszone pomidory, a nie krwisty sos ze sklepu.

Smacznego!

Leave a Comment