
Krem z dyni to smaczna, rozgrzewająca i sycąca zupa, idealna na jesienne wieczory. Najważniejsza jest baza, do której możesz dodać ulubione przyprawy i dodatki. Poniżej znajdziesz opis, jak zrobić właśnie taki krem w tak zwanej wersji podstawowej.
Składniki
1 kg miąższu z dyni
1 średnia cebula
1-2 ząbki czosnku
500 ml bulionu (najlepiej drobiowego)
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
śmietana (18 lub 30%) do zabielenia
Przepis i sposób #1
Pokrojoną dynię i marchewkę ułóż na skropionej oliwą blasze i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, co pewien czas mieszając, aby warzywa nie przypaliły się. Po około 30 minutach powinny być miękkie i gotowe. Na patelni zeszklij cebulkę i czosnek, a następnie połącz składniki, zblenduj, dolej bulion, dopraw i zagotuj wszystko. Podawaj ze śmietanką.
Przepis i sposób #2
Jeśli nie masz piekarnika lub po prostu chcesz uniknąć pieczenia, smaż dynię, marchewkę, cebulę i czosnek na patelni przez ok 3 minuty. Następnie przełóż do garnka (najlepiej z grubym dnem), dolej bulion i gotuj na wolnym ogniu ok 30 min. Gdy warzywa będą miękkie, ostudź nieco zupę i zblenduj. Dopraw solą i pieprzem i zabiel śmietanką.
Smacznego!