Posted on: 26 marca 2020 Posted by: Smaczek Comments: 0
przepis na orientalny krem z dyni

Dynia to idealne warzywo na zupę krem. Można go zrobić klasycznie lub z nutką szaleństwa – na przykład w wydaniu orientalnym. Posłużą nam do tego curry i mleko kokosowe!

Jednym ze składników jest także bulion (mięsny lub warzywny) – potrzebujesz 500ml.

Składniki na krem z dyni:

800g dyni
2 małe cebule
łyżka masła
30g miodu
500ml mleka kokosowego
500ml bulionu
3 marchewki
2 łyżki curry
pestki dyni i listki kolendry (do udekorowania zupy)
pieprz,sól i gałka muszkatołowa do smaku

Przepis na orientalny krem z dyni

Dynię, cebulki i marchewkę podsmaż na maśle, najlepiej w dużym rondu, po 2-3 minutach dodaj miód i curry. Następnie wlej bulion, zagotuj i duś pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie ostudź całość i zblenduj.

Lekko ciepłą zupę przelej do garnka, dodaj mleko kokosowe i gałkę muszkatołową, a następnie dokładnie wymieszaj. Zagotuj na średnim ogniu, często mieszając. Dopraw do smaku.

Podawaj w głębokich talerzach z prażonymi pestkami dyni i świeżą kolendrą.

Smacznego!

Leave a Comment