
Dynia to idealne warzywo na zupę krem. Można go zrobić klasycznie lub z nutką szaleństwa – na przykład w wydaniu orientalnym. Posłużą nam do tego curry i mleko kokosowe!
Jednym ze składników jest także bulion (mięsny lub warzywny) – potrzebujesz 500ml.
Składniki na krem z dyni:
800g dyni
2 małe cebule
łyżka masła
30g miodu
500ml mleka kokosowego
500ml bulionu
3 marchewki
2 łyżki curry
pestki dyni i listki kolendry (do udekorowania zupy)
pieprz,sól i gałka muszkatołowa do smaku
Przepis na orientalny krem z dyni
Dynię, cebulki i marchewkę podsmaż na maśle, najlepiej w dużym rondu, po 2-3 minutach dodaj miód i curry. Następnie wlej bulion, zagotuj i duś pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie ostudź całość i zblenduj.
Lekko ciepłą zupę przelej do garnka, dodaj mleko kokosowe i gałkę muszkatołową, a następnie dokładnie wymieszaj. Zagotuj na średnim ogniu, często mieszając. Dopraw do smaku.
Podawaj w głębokich talerzach z prażonymi pestkami dyni i świeżą kolendrą.
Smacznego!