Posted on: 26 marca 2020 Posted by: Smaczek Comments: 0
rosół z kury

Rosół to najbardziej znana i klasyczna polska zupa. Obecna na naszych stołach od wielu setek lat. Przepis na rosół powinna znać każda, szanująca się gospodyni (lub gospodarz :P).

Składniki na rosół

1 kura (najlepiej prosto ze wsi)
1 pęczek włoszczyzny (korzenie marchwi, pietruszki, selera oraz liście pora, bez kapusty)
1/2 białej cebuli
natka pietruszki
sól i pieprz

Przepis na rosół

Zagotuj 2 litry wody w dużym garnku. Kurę umyj i spraw. Podziel na części i razem z podrobami wrzuć do gotującej się wody. Pogotuj chwilę i zdejmij szumowiny łyżką cedzakową. Zmniejsz ogień do minimum, ale tak aby woda delikatnie się gotowała. Jeśli ogień będzie zbyt duży, rosół nie będzie klarowny. Gotuj aż mięso zrobi się prawie miękkie.

Dodaj obraną marchew, pietruszkę i trochę selera. Dodaj też pora. Posól i popieprz do smaku. Gotuj dalej do miękkości mięsa i warzyw. Pod koniec gotowania dodaj opaloną nad gazem (lub uprażoną na patelni) połówkę cebuli. Gdy warzywa i mięso będą miękkie wyjmij je z rosołu. Nie zostawiaj ich do ostygnięcia, bo rosół straci smak.

Podawaj z makaronem, najlepiej własnej roboty.

Smacznego!

Leave a Comment