Posted on: 17 kwietnia 2020 Posted by: Smaczek Comments: 0
przepis na zupę serową szwajcarską

Wykwintna, sycąca, a przede wszystkim przesmaczna. Dziś przedstawiamy przepis na zupę serową rodem ze Szwajcarii. Zupę proponujemy z łatwo dostępnym serem ementaler. To oczywiście uproszczenie, możesz zastosować bardziej wykwintny Gruyère lub Schabziger.

Jeśli kiedykolwiek będziesz miał wątpliwości czy ser jest serem szwajcarskim polecam wikipedię 🙂

Składniki

cebula,
30g masła,
20g mąki,
3/4 l mleka,
pół szklanki białego, wytrawnego wina,
gałka muszkatołowa, kromka ciemnego chleba,
80g startego sera, ementalera,
1/2 szklanki śmietanki (30-36%),
szczypiorek,
sól,
biały pieprz.

Przepis na zupę serową

Pokrój cebulę w kostkę, podsmaż, dodaj mąkę i wymieszaj. Dolej wino, a później mleko. Dopraw pieprzem, gałką muszkatołową oraz solą. Dodaj starty ser i poczekaj aż się roztopi. Z chleba zrób małe grzanki (pokrojony w kostkę podsmaż na maśle). Lekko ubij śmietanę oraz delikatnie dodaj i rozmieszaj w zupie. Podawaj ze szczypiorkiem i grzankami.

Smacznego!

Leave a Comment