Posted on: 26 marca 2020 Posted by: Smaczek Comments: 0

Zakwas na żurek czy barszcz biały to podstawa dwóch tradycyjnych, polskich zup. Goszczą one na naszych stołach od bardzo dawna i są nieodzowną częścią świąt Wielkiej Nocy.

Składniki na 1 litr zakwasu na barszcz biały (lub żur):

2 szklanki mąki pszennej razowej (do zakwasu na żur użyj mąki żytniej)
litr ciepłej przegotowanej wody
mała kromka z razowego chleba (koniecznie ze skórką)
2 duże (lub 3 mniejsze) ząbki czosnku
3 liście laurowe
5-7 ziaren ziela angielskiego
płaska łyżka majeranku

Przepis

Wsyp mąkę do dużego, szklanego, zamykanego naczynia (może być duży słój). Dodaj czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Dodaj przyprawy, po dokładnym wymieszaniu dodaj litr ciepłej wody. Na wierzchu połóż chleb razowy. Naczynie przykryj lnianą ściereczką (jeśli nie masz odpowiedniej ściereczki możesz lekko przymknąć naczynie). Odstaw w ciepłe miejsce na około 4 dni.

Po tym czasie zakwas powinien być gotowy. Przelej go do szklanych, szczelnie zamykanych butelek i wstaw do lodówki. Jeżeli zauważysz na wierzchu kożuszek pleśni, zdejmij go przed przelaniem do butelek.

Leave a Comment