Posted on: 15 kwietnia 2020 Posted by: Smaczek Comments: 0
przepis na zupę ogórkową

Oryginalna, typowo polska, klasyczna zupa ogórkowa. Jej smaku nie można pomylić z żadną inną. Doskonały sposób zarówno na jesienną słotę, jak i na wiosenne słońce.

Składniki

300g podrobów drobiowych,
2 kiszone ogórki,
marchewka,
cebula,
pietruszka,
50g ryżu (lub kaszy),
20g masła,
2 ząbki czosnku,
natka pietruszki,
koperek,
szczypiorek,
2 listki laurowe,
kilka ziaren pieprzu,
szczypta soli.

Przepis na zupę ogórkową

Do około 1,5 litra wody wrzucić podroby drobiowe i gotuj około godziny. Zbierz z powierzchni wywaru szumowiny (tworzącą się pianę). Do bulionu wrzuć ryż i gotuj póki będzie miękki. Ja często zmieniam ryż na kaszę pęczak, która wprost uwielbiam. Posiekaj marchewkę, cebulę oraz pietruszkę w drobną kostkę o podsmaż na maśle. Wrzuć do garnka razem z liśćmi laurowymi oraz kilkoma ziarnami pieprzu. Ogórki kiszone obierz i zetrzyj na grubej tarce bezpośrednio do zupy. Całość powinna gotować się jeszcze przez około 5-10 minut. Na sam koniec dodaj posiekaną natkę z pietruszki oraz szczypiorek oraz roztarty czosnek. Dopraw solą do smaku.

Smacznego!

Leave a Comment